Kezesi kisokos

Mi a kezesi biztosítás?

A kezesi biztosítás a vagyoni biztosíték egy formája, a bankgarancia alternatívája, melynek használata Magyarországon a közelmúltig nem volt jellemző. A világ különböző területein - a pénzügyi kultúra fejlettségétől függően - eltérő mértékben terjedt el ez a speciális konstrukció, mely a klasszikus - hagyományos –biztosításoktól alapvetően különbözik.

Miért speciális a kezesi biztosítás?

A kezesi biztosítás esetében - hasonlóan a banki gyakorlathoz - az ügyfeleknek díjfizetésen felül biztosítéknyújtási kötelezettségük is van, és eltérően a klasszikus biztosításoktól (ugyanakkor a banki gyakorlattal összhangban) a kezesnek (biztosítónak) minden esetben visszakövetelési joga van a kedvezményezettek részére fizetett összeg erejéig.

Mi az a kötelezvény?

A kötelezvényben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a kedvezményezett minden olyan pénzügyi veszteségét megtéríti, mely abból származik, hogy a biztosítóval szerződő fél a kedvezményezettel szemben nem teljesítette valamely szerződésen alapuló, vagy egyéb jogi kötelezettségét.

Elfogadja a kedvezményezett a Biztosítói kötelezvényt?

A kedvezményezett szempontjából a kötelezvény a bankgaranciával adott esetben teljesen egyenértékű, azonos biztonságot nyújt - hiszen a kötelezvényt egy részvénytársaságként működő, a tevékenységre vonatkozóan felügyeleti engedéllyel rendelkező biztosító intézet bocsátja ki (igény esetén a bankgaranciákhoz hasonló szövegezéssel) -, a biztosítóval szerződő fél számára azonban e konstrukció sok szempontból kedvezőbbnek minősíthető. A kötelezvény a magyar jogszabályokban ismert és elismert instrumentum (pl: közbeszerzési törvény).

Hogyan juthatok kötelezvényhez?

Kezesi biztosítási igényét professzionális csapatunk rövid határidővel dolgozza fel. A feltételeket a kockázatelemzés során, személyre szabottan alakítjuk ki. Az ajánlat mindig két részből áll, egyrészt valamilyen biztosítékot (fedezetet) kell az ügylet mögé nyújtani, másrészt a kötelezvény futamidejére díjfizetés esedékes.